fredag 15. november 2013

Stortingspolitisk remis

Kommunikasjonssjef
Trygve Mellvang-Berg
For en uke siden skrev jeg om Siv Jensens forhandlingsbudsjett og i dag var forhandlingene over. De fire borgerlige partiene har greid å bli enige om et statsbudsjett for første gang. Heldigvis fikk de to juniorpartnerne Venstre og Krf med seg storesøstrene i regjeringen på en noe grønnere sluttsum enn det det lå an til for en uke siden.

Flere har bemerket på Twitter i dag at den borgerlige pressekonferansen om statsbudsjettet ikke nådde opp mot Magnus Carlsens kamp om verdensmestertittelen i sjakk i India. Men i motsetning til Carlsens kamp, endte statsbudsjettet i et slags stortingspolitisk remis:

Rammene i budsjettet er i stor grad lagt av den rødgrønne regjeringen, dagens blå regjering tok innholdet noen trekk til høyre, mens Krf og Venstre trakk det hele litt tilbake igjen.

Vi i Norsk Fjernvarme har den siste uken gjort vårt for å vise det fornuftige i å få på plass den lille påplussningen i elavgiften som de rødgrønne hadde lagt inn. Både Venstre og Krf hadde det med på lista da de satte seg til forhandlingsbordet. Iherdig innsats fra de to førte til at økningen er inne igjen, men bare med halvparten av det som lå i de rødgrønnes budsjettforslag.
- Det satt veldig langt inne, kunne en kilde nær forhandlingene fortelle meg i dag.

Det er gledelig for alle produsenter av fornybar varme at elavgiften løftes, ettersom fjernvarmeprisen for det meste er bundet til strømprisen. Den lille økningen på et halv øre per kilowattime går rett inn på bunnlinjen for dagens og framtidens fornybare fjernvarmeprosjekter. Økningen er ikke stor, noe som knapt gjør den merkbar for elkundene, som uansett nyter godt av allerede svært lave priser. Samtidig bærer økningen bud om vilje også i det nye regjeringsflertallet til mer vekt på grønn avgiftspolitikk som blant annet vil gi mer fornybar varme.

Ingen av partiene er satt i matt etter den siste ukes sluttspill, men det har vært intenst. For vår del ble regjeringens to trekk tilbake fra forgjengernes forslag etterfulgt av ett trekk fram fra sentrumspartiene. I sum blir det framgang - og en smakebit på at de politiske sjakkspillet er tilbake på Stortinget igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar