fredag 4. oktober 2013

De blåblå har mer grønn varme i vente

Kommunikasjonssjef
Trygve Mellvang-Berg
Har du noen gang kjent den gode følelsen når noe du har jobbet hardt for over tid endelig begynner å gi resultater?

Denne uken kunne vi i fjernvarmebransjen glede oss over ny statistikk som viser at alt arbeidet med å fase ut gårsdagens fossile energikilder nå virkelig begynner å bære frukter. Bare litt over to prosent av energien i fjernvarmen i fjor kom fra olje - og vi har håp om at tallene i år kan bli enda bedre.

Det er en utvikling vi håper de blåblå regjeringsforhandlerne på Sundvollen er klar over, når de nå skal konkretisere hvordan regjeringen skal øke utbyggingen av fornybar energi.

Som Teknisk Ukeblad meldte i sin artikkel om våre gode tall, vil for eksempel Hafslund, som står for en tredel av fjernvarmeproduksjonen i Norge, denne vinteren kunne benytte fornybar spisslast fra sin nye biooljebaserte fjernvarmesentral på Rodeløkka sentralt i Oslo. Sentralen i den gamle sjokoladefabrikken til Freia er et imponerende stykke ingeniørkunst på små flater og de som har anledning burde møte opp når den offisielt åpnes 9. november.  I tillegg kommer Hafslund med et nytt pelletsanlegg på Haraldrud, som vil styrke fornybarandelen ytterligere.

Samtidig tenkes det nytt også mange andre steder i fjernvarme-Norge. Man kan jo bruke veldig mange forskjellige energikilder til å varme vann - og fjernvarmens styrke er at man sørger for å utnytte det i stor skala. Mange hevet nok øyenbrynene da Akershus Energi Varme satte i gang arbeidet med sitt solfangeranlegg på Lillestrøm som åpnet i juni. Etter noen måneders drift leverer anlegget over forventing - og ved hjelp av en stor termos som kan lagre varmtvann, brukte selskapet i september til og med solvarme som spisslast om morgenen i sitt fjernvarmesystem.

Andre steder er det fjordvarme som gjelder - som i miljøbyen Drammen. På Fjernvarmedagene i slutten av oktober arrangerer vi en befaring på Drammen Fjernvarmes nye varmesentral på Brakerøya, som effektivt og miljøvennlig bruker brakkvannet i Drammensfjorden til både varme og kjøling for bygninger i byen. Varmepumpen som brukes er faktisk helt unik i verdenssammenheng!

Det er moro å se hvordan disse selskapene, og veldig mange andre, for tiden presenterer storskalaløsninger med ny fornybarteknologi som også leverer på de kaldeste dagene. Satsingen gir både forsyningssikre, effektive løsninger og lavere utslipp. Det er en uslåelig kombinasjon landets nye regjering bør merke seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar